Μπορεί μια οδοντική στεφάνη να πέσει;

Μια οδοντική στεφάνη συνήθως διαρκεί για πολλά χρόνια. Αλλά μπορεί να χαλαρώσει ή να πέσει πριν υποτεθεί ότι πρέπει να αντικατασταθεί. Εάν η οδοντική στεφάνη σας αποκολληθεί ή πέσει, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να χειριστείτε την κατάσταση. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι πρέπει να κάνετε εάν πέσει το στέμμα σας.

Οδοντική κορώνα

Η οδοντική στεφάνη είναι βασικά ένα καπάκι που εφαρμόζει πάνω από ένα φθαρμένο ή κατεστραμμένο δόντι. Βοηθά στην αποκατάσταση του σχήματος, της λειτουργίας και της εμφάνισής του. Αλλά μερικές φορές, αυτές οι οδοντικές αποκαταστάσεις πέφτουν. Κάποιος μπορεί να μην καταλάβει καν ότι μια οδοντική στεφάνη έχει χαλαρώσει μέχρι να πέσει τελικά.

Τι προκαλεί τη χαλάρωση μιας οδοντικής στεφάνης;

Οι κορώνες μπορεί να χαλαρώσουν και να πέσουν για πολλούς λόγους. Μερικές φορές, η τερηδόνα μπορεί να αναπτυχθεί στο υπόλοιπο δόντι κάτω από την οδοντική στεφάνη. Εάν ένα άτομο έχει κακή στοματική υγιεινή, τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών μπορούν να συσσωρευτούν κάτω από την οδοντική στεφάνη. Αυτό συνήθως οδηγεί σε φθορά των δοντιών με την πάροδο του χρόνου. Καθώς η τερηδόνα επικρατεί, μπορεί να καταλήξει να επηρεάσει την εφαρμογή της οδοντικής στεφάνης. Η κορώνα μπορεί στη συνέχεια να χαλαρώσει και να πέσει πιο πιθανό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει αρκετή δομή δοντιού για να κρατήσει μια οδοντική στεφάνη με ασφάλεια στη θέση της. Μια κορώνα μπορεί επίσης να χαλαρώσει λόγω της κατανάλωσης πάρα πολλών κολλωδών τροφών ή του τριξίματος των δοντιών. Μπορεί επίσης να συμβεί εάν δεν υπάρχει αρκετό τσιμέντο για να συγκρατήσει το στέμμα στη θέση του ή εάν το στέμμα τοποθετήθηκε λανθασμένα. Γενικά, οι κορώνες πέφτουν για διάφορους λόγους, όπως η έλλειψη τσιμέντου και η ακατάλληλη εφαρμογή.

Τι να κάνετε όταν πέσει μια οδοντική στεφάνη

Εάν πέσει μια οδοντική στεφάνη, θα πρέπει να ανακτηθεί ώστε να μεταφερθεί στον οδοντίατρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας οδοντίατρος μπορεί να επανατοποθετήσει το στέμμα στη θέση του. Αλλά εάν είναι σπασμένο ή κατεστραμμένο, ίσως χρειαστεί να αντικατασταθεί. Στη συνέχεια, ένα άτομο θα πρέπει να καλέσει το οδοντιατρείο για να προγραμματίσει ένα ραντεβού. Εν τω μεταξύ, είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθείτε τις οδηγίες του οδοντιάτρου σχετικά με τον τρόπο φροντίδας της στεφάνης και των δοντιών.

Μερικοί οδοντίατροι μπορεί να συμβουλεύσουν έναν ασθενή να προσπαθήσει να επανατοποθετήσει την οδοντική στεφάνη πίσω στη θέση της. Σε αυτή την περίπτωση, ένα άτομο θα πρέπει πρώτα να καθαρίσει απαλά το εσωτερικό της οδοντικής στεφάνης. Η στεφάνη μπορεί να κολληθεί προσωρινά στο σημείο της χρησιμοποιώντας οδοντική κόλλα. Πριν όμως αντιμετωπιστεί το θέμα, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν τρώνε και να αποφεύγουν να μασούν το στέμμα. Ένα άτομο θα πρέπει επίσης να αποφεύγει τροφές που είναι σκληρές ή απαιτούν πολύ μάσημα.

Πρόληψη

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να χαλαρώσει ή να πέσει το στέμμα σας. Είναι σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείτε νήμα τακτικά. Είναι επίσης ιδανικό να αποφεύγετε το μάσημα πάγου ή πολύ κολλώδους ή μασώμενης τροφής. Αλλά αν εξακολουθείτε να χάσετε ένα στέμμα, θα πρέπει να καλέσετε τον οδοντίατρό σας για να κλείσετε ένα ραντεβού. Ανάλογα με την κατάστασή σας, η κορώνα μπορεί είτε να επανατοποθετηθεί είτε να αντικατασταθεί.