Ποια είναι τα οφέλη της θεραπείας με φθόριο;

Πολλές από τις οδοντιατρικές επεμβάσεις και θεραπείες που γνωρίζουν οι άνθρωποι είναι μέτρα αποκατάστασης για τη διατήρηση της στοματικής υγείας. Αν και είναι σημαντικές για την υγεία των δοντιών σας, δεν είναι οι μόνες κρίσιμες επεμβάσεις στην οδοντιατρική.

Μέρος της οδοντιατρικής είναι αφιερωμένο στην προληπτική οδοντιατρική φροντίδα, η οποία περιλαμβάνει την παρακολούθηση και τη διατήρηση της στοματικής υγείας σε άριστη κατάσταση. Μερικές από τις θεραπείες που προσφέρονται περιλαμβάνουν θεραπεία με φθόριο που παίζει μεγάλο ρόλο στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας.

Τι είναι η θεραπεία με φθόριο;

Είναι μια θεραπεία που προσφέρεται στην οδοντιατρική για τον εμπλουτισμό του σμάλτου των δοντιών σας με φθόριο. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός φθοριούχου βερνικιού στις επιφάνειες των δοντιών σας, αφήνοντας στη συνέχεια τα δόντια σας να απορροφήσουν το προϊόν. Τεχνικά, το φθόριο είναι ένα φυσικό ορυκτό που μπορεί να βρεθεί στα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά. Ωστόσο, η ποσότητα φθορίου που μπορούν να απορροφήσουν τα δόντια σας από τις τροφές δεν είναι σχεδόν αρκετή για να προστατεύσει τα δόντια σας.

Ο στόχος της θεραπείας με φθόριο είναι να επικαλύψει το σμάλτο των δοντιών με ένα στρώμα φθορίου, το οποίο τα ενισχύει και βοηθά στην καταπολέμηση της μόλυνσης στο στόμα σας. Ενώ η θεραπεία μπορεί να ωφελήσει όλους, είναι πολύ συνηθισμένη για χρήση στην παιδιατρική οδοντιατρική φροντίδα. Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 14 ετών επωφελούνται περισσότερο από τη θεραπεία.

Κορυφαία οφέλη του φθορίου για τα δόντια

Όταν χρησιμοποιείται στη σωστή ποσότητα, το φθόριο μπορεί να έχει απίστευτα οφέλη για τα δόντια σας, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Πρόληψη σχηματισμού οδοντικών κοιλοτήτων

αν δεν είχατε ποτέ κοιλότητα στη ζωή σας, αυτή η θεραπεία μπορεί να είναι η λύση για να μην την αποκτήσετε ποτέ. Όταν το φθόριο απορροφάται από τα δόντια σας, δημιουργεί ένα φράγμα. Το φράγμα προστατεύει τα δόντια από τα βακτήρια που προκύπτουν από τη συσσώρευση πλάκας, η οποία οδηγεί σε οδοντικές κοιλότητες. Ωστόσο, αυτή η θεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει την τερηδόνα ή την τερηδόνα. Χρησιμοποιείται μόνο ως προληπτικό μέτρο για να διασφαλιστεί ότι δεν θα εμφανίσετε τερηδόνα εξαρχής. Για το λόγο αυτό, ο οδοντίατρος πρέπει να εξετάσει σχολαστικά τα δόντια σας για να διασφαλίσει ότι το βερνίκι που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σας δεν εφαρμόζεται πάνω σε ένα δόντι με κοιλότητα.

Ενίσχυση δοντιών

το επιπλέον στρώμα προστασίας που δημιουργεί στα δόντια σας προσθέτει στη δύναμή του. Μπορεί δύσκολα να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε την αραίωση και τη φθορά του σμάλτου όταν λαμβάνετε συχνά φθόριο στα δόντια σας.

Καλύτερη χρήση ορυκτών

Καθώς τα δόντια σας απορροφούν το στοιχείο φθορίου από τη θεραπεία, τα δόντια βελτιώνονται επίσης στην απορρόφηση άλλων κρίσιμων μετάλλων όπως το ασβέστιο και το φωσφορικό άλας. Όταν αυτά τα μέταλλα εξαντλούνται από τα δόντια σας, όχι μόνο ενισχύουν τα δόντια σας αλλά και βοηθούν να διατηρούνται υγιή ανά πάσα στιγμή.

Καθυστέρηση της ανάγκης για άλλες οδοντιατρικές επεμβάσεις

μπορεί να μην εκτιμήσετε καλά τον ρόλο του φθορίου στα δόντια σας μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε περάσει αρκετά χρόνια χωρίς να απαιτήσετε καμία επανορθωτική οδοντιατρική επέμβαση. Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε αυτήν την προληπτική θεραπεία όσο συχνά συνιστάται, τότε ίσως να μην χρειαστεί ποτέ να ασχοληθείτε με θεραπείες αποκατάστασης όπως ριζικοί σωλήνες, αντικατάσταση δοντιών με οδοντικά εμφυτεύματα, για να αναφέρουμε μερικές.

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από ασθένεια των ούλων το κάνουν λόγω της πλάκας και της πέτρας που συσσωρεύεται στα δόντια. Συνήθως, η πλάκα θα εγκατασταθεί στη βάση των δοντιών, κοντά στη γραμμή των ούλων. Τελικά, τα βακτήρια στην πλάκα θα εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του στόματός σας, με τον τρόπο που μπορεί να πάθετε ασθένεια των ούλων. Ως εκ τούτου, η προληπτική οδοντιατρική χρησιμοποιεί φθόριο για την καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν μόλυνση. Μέρος της θεραπείας περιλαμβάνει ακόμη και οδοντικό καθαρισμό, για να διασφαλιστεί ότι η πλάκα δεν κλειδώνει στα δόντια σας όταν εφαρμόζεται το βερνίκι. Χωρίς να ανησυχείτε για την πλάκα, είναι ασφαλές να πούμε ότι αυτή η θεραπεία βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ουλίτιδας.