Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν από το στόμα σας;

Έχετε χάσει ένα δόντι ή δόντια στην πρόσθια ή την οπίσθια περιοχή του στόματός σας; Μπορείτε να αναζητήσετε επιλογές αποκατάστασης οδοντιατρικής για την αντικατάσταση του δοντιού ή των δοντιών που λείπουν. Ενώ είστε στο σωστό δρόμο και σκέφτεστε να αντικαταστήσετε τα δόντια σας το συντομότερο δυνατό, έχετε αποφασίσει ποια επιλογή θέλετε να έχετε ως αντικατάσταση;

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν οι λύσεις αντικατάστασης δοντιών ήταν διαθέσιμες με οδοντοστοιχίες, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, δίνοντας τη δυνατότητα για σας να έχετε καλύτερες και πιο αξιόπιστες λύσεις αντικατάστασης από ό,τι παλαιότερα. Τούτου λεχθέντος, δεν σκοπεύουμε να χαρακτηρίσουμε τις οδοντοστοιχίες αναξιόπιστες, καθώς είναι δοκιμασμένες στο χρόνο και εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων για περισσότερο από έναν αιώνα. Ωστόσο, είναι καιρός να εξελιχθείτε όπως έχει κάνει η τεχνολογία της οδοντιατρικής και πρέπει να αναζητήσετε εναλλακτικές για τις οδοντοστοιχίες που είναι επίσης διαθέσιμες.

Η αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν είναι μια σοφή επιλογή γιατί μειώνετε τον κίνδυνο των συνεπειών που θα σας βρουν σύντομα εάν αφήσετε το δόντι που λείπει χωρίς θεραπεία. Τα υπόλοιπα δόντια στο στόμα σας αρχίζουν να μετακινούνται προς τον κενό χώρο με αποτέλεσμα ένα κακό δάγκωμα. Επιπλέον, η μετατόπιση των δοντιών σας επιτρέπει στα βακτήρια και τα σωματίδια τροφής να παραμένουν παγιδευμένα ανάμεσά τους, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της τερηδόνας και της ουλίτιδας.

Εκτός από τα παραπάνω, αντιμετωπίζετε προκλήσεις όταν τρώτε και μιλάτε και το πρόσωπό σας αρχίζει να χαλαρώνει επειδή οι μύες της γνάθου αρχίζουν να απορροφώνται. Επομένως, εάν αποφασίσατε να αντικαταστήσετε τα δόντια που λείπουν, ενεργήσατε με σύνεση και αποτρέψατε πολλά θέματα να σας ενοχλήσουν.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν;

Επί του παρόντος, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα δόντια που λείπουν με τρεις διαθέσιμες επιλογές για το σκοπό αυτό. Το πρώτο είναι οι πάντα παρούσες οδοντοστοιχίες που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες ως προηγμένες και όμορφης εμφάνισης τεχνητές αντικαταστάσεις για φυσικά δόντια. Εάν δεν είστε σίγουροι εάν οι οδοντοστοιχίες είναι η καλύτερη επιλογή στην αγορά, μπορείτε να εξετάσετε τις οδοντικές γέφυρες ή τα οδοντικά εμφυτεύματα ως υποκατάστατα για τα δόντια που λείπουν.

Εάν χάσατε ένα δόντι από την αισθητική ζώνη, θα μπορούσατε να θεωρήσετε ένα οδοντικό εμφύτευμα μια αυτόνομη εφαρμογή από τιτάνιο που έχει ενσωματωθεί χειρουργικά στο οστό της γνάθου σας για να λειτουργεί ως τεχνητή ρίζα δοντιού. Μετά την επιτυχή ενσωμάτωση του εμφυτεύματος και την ανάκτηση, ο οδοντίατρός σας τοποθετεί μια οδοντική στεφάνη με φυσική εμφάνιση και αίσθηση πάνω από το εμφύτευμα για να χρησιμεύσει ως τεχνητό δόντι σας.

Από την άλλη πλευρά, εάν δεν θέλετε να περάσετε από μια χειρουργική διαδικασία που απαιτεί πολλούς μήνες θεραπείας, μπορείτε να εξετάσετε μια σταθερή οδοντική γέφυρα μπροστινά δόντια που μπορείτε να έχετε σε περίπου τρεις εβδομάδες από τον οδοντίατρό σας. Μπορείτε ακόμη και να εξετάσετε τις αφαιρούμενες οδοντικές γέφυρες που παρέχουν οι οδοντίατροι ως υποκατάστατα για τα φυσικά σας δόντια. Ωστόσο, εάν δεν είστε σίγουροι για τις οδοντοστοιχίες που είναι επίσης αφαιρούμενες, θα εκφράσατε εμπιστοσύνη σε αφαιρούμενες οδοντικές γέφυρες πάνω από σταθερές οδοντικές γέφυρες στην πρόσθια περιοχή του στόματός σας; Είμαστε βέβαιοι ότι θα προτιμήσετε το δεύτερο και σκεφτείτε να έχετε αυτήν την επιλογή αντικατάστασης για το δόντι σας που λείπει.

Ποια επιλογή αντικατάστασης είναι η καταλληλότερη για τις συγκεκριμένες ανάγκες σας;

Οι λύσεις αντικατάστασης δοντιών δεν ακολουθούν τη θεωρία one size fits all. Επομένως, πρέπει να αξιολογήσετε το στόμα σας και τα υπόλοιπα δόντια σας από τον οδοντίατρό σας πριν αποφασίσετε για οποιαδήποτε επιλογή αντικατάστασης του δοντιού που λείπει. Για παράδειγμα, εάν σκοπεύετε να έχετε μια σταθερή οδοντική γέφυρα για τα μπροστινά δόντια, πρέπει να έχετε δύο υγιή γειτονικά δόντια που γειτνιάζουν με το κενό που αφήνει το δόντι που λείπει.

Εάν προτιμάτε μια πιο αξιόπιστη επιλογή με οδοντικά εμφυτεύματα, πρέπει να έχετε ένα υγιές οστό της γνάθου. Επιπλέον, πρέπει να προετοιμαστείτε για να υποβληθείτε στη χειρουργική διαδικασία και τον χρόνο αποκατάστασης που χρειάζονται έξι έως εννέα μήνες προτού μπορέσετε να πάρετε ένα δόντι αντικατάστασης στο στόμα σας.

Εάν δεν θέλετε να υποβληθείτε σε επεμβάσεις που απαιτούνται από οδοντικές γέφυρες ή εμφυτεύματα, η οδοντοστοιχία είναι η καλύτερη επιλογή σας, επειδή χρειάζεται απλώς να παρέχετε αποτυπώματα των δοντιών και του στόματος σας σε έναν προσθετικό για να προσαρμόσετε την οδοντική σας αποκατάσταση σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, πρέπει να προετοιμαστείτε να επισκεφτείτε τον προσθετικό πολλές φορές για να παρέχετε αποτυπώματα και να ελέγξετε τα εξαρτήματα πριν αποκτήσετε τελικά τα τεχνητά δόντια που θέλετε.