Χρειάζεστε ίσια δόντια για καπλαμά;

Σκέφτεστε να προμηθευτείτε όψεις πορσελάνης για τα δόντια σας; Ίσως έχετε αναρωτηθεί εάν χρειάζεται να κάνετε κάποια προετοιμασία για τα δόντια σας, όπως να τα ισιώσετε, εκ των προτέρων. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον οδηγό για να κατανοήσετε πώς λειτουργούν οι όψεις και εάν πρέπει να ισιώσετε τα δόντια σας.

Τι είναι οι καπλαμάδες;

Οι όψεις πορσελάνης είναι λεπτές λωρίδες πορσελάνης που εφαρμόζονται στο μπροστινό μέρος ορισμένων από τα δόντια σας: συνήθως στα πιο ορατά δόντια. Καθώς είναι σούπερ λευκά, αυτοί οι καπλαμάδες θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε ένα πιο λευκό χαμόγελο. Επιπλέον, οι καπλαμάδες μπορούν να διαμορφωθούν προσεκτικά για να δώσουν στα δόντια σας ομοιόμορφη εμφάνιση. Συνήθως, τα δόντια σας θα πρέπει να αλεσθούν λίγο με ένα ειδικό εργαλείο και να «προετοιμαστούν» για να τα διαμορφώσετε και να δημιουργήσετε μια ελαφρώς τραχιά επιφάνεια στην οποία μπορεί να προσκολληθεί ο καπλαμάς. Χρειάζεται όμως να έχετε εντελώς ίσια δόντια για να εφαρμοστούν οι όψεις;

Είναι απαραίτητο να ισιωθούν τα δόντια μου πριν από την εφαρμογή όψεων;

Οι καπλαμάδες μπορούν να εφαρμοστούν σε δόντια που είναι στραβά, ή δόντια που είναι διαφορετικά ανομοιόμορφα ή με διαφορετικό σχήμα μεταξύ τους. Εν ολίγοις, δεν χρειάζεστε ένα τελείως ίσιο και ομοιόμορφο δάγκωμα πριν την εφαρμογή των καπλαμάδων. Αυτό που μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα, όμως, είναι εάν τα δόντια σας επικαλύπτονται μεταξύ τους. Είναι δύσκολο για τους οδοντίατρους να εφαρμόσουν έναν καπλαμά στην επιφάνεια ενός δοντιού εάν είναι μερικώς ή πλήρως επισκιασμένο από άλλο δόντι. Εάν τα μπροστινά σας δόντια επικαλύπτουν πολύ το ένα το άλλο, είναι πιθανώς καλύτερο να ισιώσετε αυτά τα δόντια έτσι ώστε οι όψεις σας να μπορούν να εφαρμοστούν σε ολόκληρη την επιφάνεια κάθε σχετικού δοντιού.

Επιλογές για ανόρθωση δοντιών

Εάν θέλετε να ισιώσετε τα δόντια σας, θα μπορούσατε πάντα να επιλέξετε παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια. Με αυτά θα χρειαστείτε κατά μέσο όρο 6 εβδομάδες για να ισιώσετε τα δόντια σας (αν και θα μπορούσε να είναι μόλις δύο εβδομάδες ή έως και 10, ανάλογα με το πόσο τα δόντια σας επικαλύπτονται μεταξύ τους). Εάν δεν σας αρέσει η εμφάνιση των μεταλλικών τιράντες, υπάρχουν και άλλες επιλογές για εσάς. Ένα άλλο είναι τα σιδεράκια Invisalign, τα οποία κάνουν όλες τις ίδιες δουλειές με τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια, αλλά είναι εντελώς διαφανή και σχεδόν αόρατα, εκτός κι αν κάποιος στέκεται ακριβώς κοντά σας και κοιτάζει ακριβώς τα δόντια σας.