Τύποι τιράντες: Ποιο είναι το καλύτερο;

Τα σιδεράκια κυκλοφορούν στην οδοντιατρική εδώ και πολύ καιρό. Για να επιτύχετε ευθυγραμμισμένα δόντια και να διορθώσετε τα προβλήματα της γνάθου, τα σιδεράκια είναι συνήθως η πρώτη λύση που θα σας προτείνει ο οδοντίατρός σας. Οι τιράντες αντιμετωπίζουν μια ευρεία ποικιλία ανησυχιών που περιλαμβάνουν crossbites, συνωστισμό, overjet, απόσταση και underbites.

1. Παραδοσιακά σιδεράκια

Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται στις πρώτες μέρες και τώρα είναι ελαφρύτερος σε βάρος και δομή από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα υψηλής ποιότητας και διαθέτουν μεταλλικούς βραχίονες που συνδέονται σε κάθε δόντι. Οι βραχίονες συνδέονται μεταξύ τους με ένα λεπτό σύρμα αψίδας που ασκεί πίεση σε κάθε δόντι που τα κάνει να κινούνται αργά στη σωστή θέση.

Τα σύρματα αψίδας συνδέονται με τους βραχίονες χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά ελαστικά τα οποία ο ορθοδοντικός σας θα αλλάζει κάθε φορά για να σφίγγει τους νάρθηκες.

2. Κεραμικά σιδεράκια

Τώρα αν οι ασθενείς δεν τους αρέσει να φαίνονται τα μέταλλα στα δόντια τους, τα κεραμικά σιδεράκια είναι ο καλύτερος τρόπος. Λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα παραδοσιακά σιδεράκια, αλλά τα στηρίγματα είναι κατασκευασμένα από διαφανές, διαφανές κεραμικό υλικό. Τα σιδεράκια είναι λιγότερο ορατά σε άλλους, γεγονός που τα κάνει δημοφιλή στους ενήλικες.

3. Ντέιμον Σιδεράκια

Αυτός ο τύπος νάρθηκας είναι σήμερα δημοφιλής στους ορθοδοντικούς επειδή παρέχει μια πιο ήπια θεραπεία και απαιτεί λιγότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο. Τα σιδεράκια Damon είναι αυτο-συνδεόμενα και χρησιμοποιούν μηχανισμό ολίσθησης αντί για ελαστικά για τη σύνδεση των συρμάτων αψίδας. Αυτά τα σιδεράκια παράγουν ταχύτερα αποτελέσματα για τα δόντια και μπορούν να κινηθούν μόνα τους χωρίς να χρειάζεται προσαρμογή. Το να έχετε λιγότερα ταξίδια στον οδοντίατρό σας σημαίνει ότι η διαδικασία θα κοστίσει λιγότερο χρόνο και χρήμα.

4. Διαφανής Πλακέτα

Ένα από τα νεότερα και πολυσυζητημένα είδη τιράντες είναι το Διαφανής Πλακέτα. Αν γνωρίζετε τι είναι τα στοματικά προστατευτικά, μοιάζουν με το Διαφανής Πλακέτα. Αυτοί οι διαφανείς πλαστικοί ευθυγραμμιστές είναι ειδικά κατασκευασμένοι για εσάς. Το καλύτερο είναι ότι δεν θα δυσκολευτείτε να φάτε ή να καθαρίσετε τα δόντια σας, καθώς το Διαφανής Πλακέτα είναι αφαιρούμενο για φαγητό και καθαρισμό. Όταν χρησιμοποιείτε το Διαφανής Πλακέτα, πρέπει να αλλάζονται με νέα ευθυγράμμιση κάθε δύο εβδομάδες. Κάθε νέος ευθυγραμμιστής οδηγεί την προσαρμογή των δοντιών σας ένα βήμα παραπέρα.

5. Γλωσσικά σιδεράκια

Αυτός ο τύπος νάρθηκα τοποθετείται πίσω από τα δόντια σας αντί να τα τοποθετεί μπροστά. Τα γλωσσικά σιδεράκια συνδέονται και ασφαλίζονται στο πίσω μέρος των δοντιών σας. Συχνά μοιάζουν με συμβατικά σιδεράκια, αν και αυτού του είδους τα σιδεράκια κρύβονται από τη θέα και τα καθιστούν δύσκολο να τα δουν οι άλλοι.