Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα με το δάγκωμα;

Προβλήματα δαγκώματος συμβαίνουν όταν τα δόντια ή οι γνάθοι δεν είναι ευθυγραμμισμένα. Όταν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην ομιλία, πρόωρη φθορά στα δόντια και το σμάλτο, να δημιουργήσουν κοσμητικές ανησυχίες ή αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού στα δόντια και στις αρθρώσεις της γνάθου. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους τύπους διαταραχών δαγκώματος και τις πιθανές θεραπείες τους.

κάτω δάγκωμα

Ένα υποδάγκωμα χαρακτηρίζεται από το ότι η κάτω γνάθος εκτείνεται πολύ έξω, με αποτέλεσμα τα κάτω μπροστινά δόντια να κάθονται μπροστά από τα πάνω μπροστινά δόντια. Τα υποδήγματα μπορεί να εμφανιστούν όταν η άνω και η κάτω γνάθος δεν αναπτύσσονται σωστά ή εάν η μία ή και οι δύο γνάθοι είναι κακώς ευθυγραμμισμένες λόγω τραυματισμού. Η θεραπεία αυτής της πάθησης ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητά της, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει νάρθηκες, χειρουργική επέμβαση ή συνδυασμό και των δύο.

Υπερδάγκωμα

Ένα υπερβολικό δάγκωμα συμβαίνει όταν τα πάνω μπροστινά δόντια εκτείνονται πολύ έξω πάνω από τα κάτω μπροστινά δόντια, προκαλώντας μερικές φορές τα κάτω μπροστινά δόντια να δαγκώνουν στην οροφή του στόματος.

Τα προβλήματα που συχνά σχετίζονται με ένα υπερβολικό δάγκωμα περιλαμβάνουν ένα «ουλώδες» χαμόγελο, τα χείλη που προεξέχουν και την υπερβολική φθορά του κοπτήρα. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση νάρθηκας ή άλλων οδοντιατρικών συσκευών που βοηθούν στην επανευθυγράμμιση της γνάθου και των δοντιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση σοβαρής κακής ευθυγράμμισης.

σταυρωτό δάγκωμα

Το crossbite είναι ένας τύπος ανωμαλίας που εμφανίζεται όταν τα πάνω δόντια χωρούν μέσα στα κάτω δόντια. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προκαλέσει κακή ανάπτυξη της γνάθου και στρωματοποίηση των δοντιών. Συνήθως χαρακτηρίζεται από δυσκολία στο σωστό κλείσιμο του στόματος και ανικανότητα αποτελεσματικής μάσησης, που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο ή δυσφορία στην άρθρωση της γνάθου.

Η θεραπεία για το διασταυρούμενο δάγκωμα συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση νάρθηκας ή άλλων οδοντιατρικών συσκευών για την ευθυγράμμιση των δοντιών και της γνάθου με την πάροδο του χρόνου. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί επίσης να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση αυτού του τύπου διαταραχής. Το διασταυρούμενο τσίμπημα χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα ως αποτέλεσμα.

Συνωστισμός

Ο συνωστισμός συμβαίνει όταν τα δόντια δεν έχουν αρκετό χώρο για να αναβληθούν από τα ούλα και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα με την ευθυγράμμιση των δαγκωμάτων. Όταν υπάρχει συνωστισμός, μπορεί να είναι δύσκολο να κλείσετε το στόμα σωστά ή ομοιόμορφα και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λανθασμένη ανάπτυξη της γνάθου με την πάροδο του χρόνου. Η υγιεινή μπορεί επίσης να είναι ένα ζήτημα.

Επιπλέον, ο συνωστισμός των δοντιών μπορεί να δυσκολέψει τη σωστή συναρμολόγηση των άνω και κάτω μπροστινών δοντιών κατά το δάγκωμα. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει σιδεράκια ή άλλες προσθετικές συσκευές για να βοηθήσουν στην ευθυγράμμιση των δοντιών και να δημιουργήσουν περισσότερο χώρο μεταξύ τους. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί επίσης να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Διάστημα

Η απόσταση είναι ένα κοινό προσθετικό πρόβλημα που εμφανίζεται όταν τα δόντια έχουν πολύ χώρο για να αναβληθούν από τα ούλα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να υπάρχουν κενά μεταξύ κάθε δοντιού ή ένα χαμόγελο σε άνιση απόσταση.

Η απόσταση μπορεί να προκαλέσει κακή ευθυγράμμιση του δαγκώματος και της γνάθου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στο σωστό κλείσιμο του στόματος, αδυναμία σωστής μάσησης, καθώς και πρόωρη φθορά στα δόντια και το σμάλτο.

Η θεραπεία για την απόσταση συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση νάρθηκας ή άλλων προσθετικών συσκευών που βοηθούν στην επανευθυγράμμιση των δοντιών και τη μετακίνηση τους πιο κοντά μεταξύ τους. Ή ένα προσθετικό μπορεί να κλείσει τα κενά με καπλαμάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση σοβαρής κακής ευθυγράμμισης.

Ανοιξε Δάγκωμα

Το ανοιχτό δάγκωμα χαρακτηρίζεται από ένα ανοιχτό διάστημα μεταξύ των άνω και κάτω μπροστινών δοντιών όταν το στόμα είναι κλειστό. Αυτός ο τύπος δαγκώματος μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη σωστή μάσηση, καθώς και να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνήθειες όπως το πιπίλισμα της γλώσσας ή το πιπίλισμα του αντίχειρα.

Η έγκαιρη αξιολόγηση και παρέμβαση είναι απαραίτητες για τη διόρθωση ενός ανοιχτού δήγματος, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της ομιλίας και να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα οδοντικής υγείας εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση νάρθηκας ή άλλων οδοντιατρικών συσκευών που βοηθούν στην ευθυγράμμιση των δοντιών και στη κάλυψη του κενού. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη για τη διόρθωση αυτού του τύπου διαταραχής.