Συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τα οδοντικά εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια δημοφιλής και αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για τα δόντια που λείπουν. Ωστόσο, μπορεί να είναι συντριπτικό να μάθετε για τις λεπτομέρειες ολόκληρης της διαδικασίας. Επιπλέον, είναι φυσιολογικό να έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία. Αυτό το άρθρο θα εξετάσει τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις και θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική λύση για εσάς και τις ανάγκες της στοματικής σας υγείας.

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μικροί στύλοι από τιτάνιο που οι επαγγελματίες οδοντίατροι εμφυτεύουν χειρουργικά στο οστό της γνάθου του ασθενούς. Αυτές οι θέσεις λειτουργούν ως τεχνητές ρίζες δοντιών. Υποστηρίζουν οδοντικές αποκαταστάσεις όπως οδοντικές στεφάνες, γέφυρες και οδοντοστοιχίες.

Ποιος είναι καλός υποψήφιος;

Τα περισσότερα άτομα με καλή υγεία και επαρκή οστική πυκνότητα γνάθου πληρούν τις προϋποθέσεις για οδοντικά εμφυτεύματα. Ωστόσο, ασθενείς με ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης χωρίς φαρμακευτική αγωγή, διαταραχές του ανοσοποιητικού ή έντονο κάπνισμα, ενδέχεται να μην είναι κατάλληλοι για τη διαδικασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια διεξοδική διαβούλευση με έναν έμπειρο οδοντίατρο ή στοματοχειρουργό είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί εάν ένα άτομο είναι καλός υποψήφιος.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία οδοντικού εμφυτεύματος;

Η διαδικασία περιλαμβάνει πολλά βήματα. Πρώτα, ο οδοντίατρος ή ο στοματοχειρουργός θα τοποθετήσει το στύλο τιτανίου στο οστό της γνάθου. Αυτό γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί καταστολή για να τον βοηθήσει να χαλαρώσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αφού ο οδοντίατρος τοποθετήσει τις θέσεις, είναι απαραίτητη μια περίοδος επούλωσης αρκετών μηνών για να επιτρέψει στο εμφύτευμα να συγχωνευθεί με το οστό σε μια διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση. Μόλις το εμφύτευμα είναι ασφαλές, μπορεί να τοποθετηθεί μια οδοντική αποκατάσταση όπως στεφάνη, γέφυρα ή οδοντοστοιχία.

Είναι επώδυνη η διαδικασία;

Η διαδικασία οδοντικού εμφυτεύματος συνήθως δεν είναι επώδυνη. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δυσφορία και πρήξιμο καθώς αναρρώνουν από τη διαδικασία. Ωστόσο, μπορεί κανείς να διαχειριστεί αυτή την ενόχληση με παυσίπονα και παγοκύστες χωρίς ιατρική συνταγή. Η χρήση καταστολής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς να αισθάνονται πιο άνετα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αυτής της διαδικασίας;

Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, το οδοντικό εμφύτευμα ενέχει ορισμένους κινδύνους. Αυτά περιλαμβάνουν μόλυνση, γύρω δόντια ή νευρική βλάβη και, σε σοβαρές περιπτώσεις, αποτυχία εμφυτεύματος. Ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι είναι σπάνιοι και μπορούν να ελαχιστοποιηθούν επιλέγοντας έναν έμπειρο και καταρτισμένο οδοντίατρο για θεραπεία και ακολουθώντας τις οδηγίες φροντίδας μετά τη διαδικασία.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία;

Η διαδικασία οδοντικών εμφυτευμάτων μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες από την αρχή μέχρι το τέλος. Μετά την τοποθέτηση του στύλου από τιτάνιο, απαιτείται μια περίοδος επούλωσης αρκετών μηνών για να επιτραπεί η σύντηξη του εμφυτεύματος με το οστό. Μόλις το εμφύτευμα είναι ασφαλές, η οδοντική αποκατάσταση μπορεί να προσαρτηθεί. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έξι μήνες ή περισσότερο, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

Πόσο διαρκούν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Με την κατάλληλη φροντίδα και συντήρηση, οι στύλοι τιτανίου μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή. Ωστόσο, η προσαρτημένη στεφάνη, η γέφυρα ή η οδοντοστοιχία θα χρειαστεί αντικατάσταση. Το τακτικό βούρτσισμα, το νήμα και οι οδοντιατρικοί έλεγχοι είναι σημαντικά για τη διασφάλιση της μακροζωίας του εμφυτεύματος και των γύρω δοντιών.

Πόσο κοστίζουν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Το κόστος των οδοντικών εμφυτευμάτων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των εμφυτευμάτων που απαιτούνται και του τύπου αποκατάστασης που χρησιμοποιείται (γέφυρες ή οδοντοστοιχίες). Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι η διαδικασία απαιτεί πολλαπλά ραντεβού για να διασφαλιστεί μια επιτυχημένη θεραπεία αποκατάστασης. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς μας λαμβάνουν τη θεραπεία που τους αξίζει και μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί τους για να σχεδιάσουμε ένα σχέδιο πληρωμής που να λειτουργεί για αυτούς.