Πώς χρησιμοποιούνται τα οδοντικά εμφυτεύματα με τις γέφυρες

Τα οδοντικά εμφυτεύματα συνιστώνται ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν. Είναι τα μόνα στοματικά προσθετικά που αντικαθιστούν τα δόντια και τις ρίζες τους. Άλλα προσθετικά όπως οδοντοστοιχίες και γέφυρες απλώς αντικαθιστούν το ορατό μέρος του δοντιού.

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται χειρουργικά στη γνάθο του ασθενούς και αφήνονται εκεί για να συγχωνευθούν με τους περιβάλλοντες οστικούς ιστούς. Η διαδικασία ονομάζεται οστεοενσωμάτωση και καθιστά τα οδοντικά εμφυτεύματα ουσιαστικά τόσο σταθερά όσο τα φυσικά δόντια. Τοποθετείται στεφάνη στο εμφύτευμα για να αντικαταστήσει το χαμένο δόντι. Η στεφάνη μεταφέρει δυνάμεις δαγκώματος μέσω του εμφυτεύματος στη γνάθο του ασθενούς, αποτρέποντας την απώλεια οστικού ιστού που λαμβάνει χώρα όταν χάνονται τα δόντια. Αυτή η απώλεια οστικού ιστού μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτες αλλαγές στις δομές του προσώπου ενός ατόμου, οδηγώντας σε βυθισμένο βλέμμα και σχηματισμό ρυτίδων γύρω από το στόμα του. Τα εμφυτεύματα είναι τα μόνα στοματικά προσθετικά που διατηρούν τους ιστούς των οστών στη γνάθο όταν πέφτουν τα δόντια.

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Τα εμφυτεύματα είναι επίσης ένας από τους πιο ακριβούς τρόπους για την αντικατάσταση των δοντιών. Το κόστος ενός μόνο εμφυτεύματος μπορεί να είναι περισσότερο από ένα πλήρες σετ οδοντοστοιχιών ή μια οδοντική γέφυρα. Τα εμφυτεύματα συχνά συνδυάζονται με άλλες επιλογές αντικατάστασης δοντιών για να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους. Ο ασθενής εξακολουθεί να έχει τις ιδιότητες διατήρησης των οστών των εμφυτευμάτων ενώ πληρώνει σημαντικά λιγότερα.

Συνδυασμός οδοντικών εμφυτευμάτων με γέφυρες

Η οδοντική γέφυρα είναι μια αποκατάσταση που χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση πολλών δοντιών το ένα δίπλα στο άλλο. Η αποκατάσταση συνήθως αγκυρώνεται στα δύο δόντια που βρίσκονται πιο κοντά στο κενό (κολοβώματα), ενώ τα τεχνητά δόντια (ποντικιά) που συνδέονται σε αυτά κλείνουν τον χώρο που δημιουργείται από τα δόντια που λείπουν.

Η χρήση των φυσικών δοντιών που είναι πιο κοντά στο χώρο που αφήνουν τα δόντια που λείπουν ως κολοβώματα απαιτεί την αφαίρεση του σμάλτου από τις πλευρές τους, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν με στεφάνες. Είναι μια μόνιμη αλλοίωση που δεν μπορεί ποτέ να αντιστραφεί, επομένως αυτά τα δόντια θα πρέπει πάντα να καλύπτονται με μια στεφάνη που κινείται προς τα εμπρός.

Τα εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στηρίγματα για γέφυρες, αφαιρώντας την ανάγκη να βλάψουν τις υγιείς δομές των δοντιών. Τα εμφυτεύματα εισάγονται στα άκρα του κενού στο στόμα του ασθενούς και συγχωνεύονται με τις γύρω οστικές δομές μέσω οστεοενσωμάτωσης.

Αυτά τα εμφυτεύματα στη συνέχεια τοποθετούνται με κορώνες που χρησιμεύουν ως στηρίγματα για την οδοντική γέφυρα. Τα τεχνητά δόντια που αποτελούν τη γέφυρα είναι φτιαγμένα από το αποτύπωμα των δοντιών του ασθενούς. Η εντύπωση στέλνεται σε ένα εργαστήριο όπου οι τεχνικοί κατασκευάζουν οδοντιατρικές γέφυρες. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να επιστρέψουν τα προσαρμοσμένα ποντίκια στην κλινική.

Ο ασθενής μπαίνει στην κλινική μόλις η γέφυρά του είναι έτοιμη και τα κολοβώματα χρησιμεύουν ως βάση της. Διατηρεί τη γέφυρα σταθερή στο στόμα του χρήστη, ενώ διατηρεί τους οστικούς ιστούς στη γνάθο. Ο ασθενής παίρνει ένα σετ τεχνητών δοντιών που φαίνονται αληθινά.