Πώς προετοιμάζεται ένα δόντι για την αποκατάσταση της στεφάνης

Όταν ένα δόντι πρέπει να αποκατασταθεί, μια οδοντική στεφάνη είναι συνήθως μια εξαιρετική επιλογή. Η αποκατάσταση ενός δοντιού σε καλή μορφή περιλαμβάνει την προετοιμασία του δοντιού για την τοποθέτηση της στεφάνης. Η απόκτηση στεφάνης συνήθως συνιστάται επειδή μπορεί να βοηθήσει να επαναφέρετε το δόντι σας στο κανονικό σχήμα, λειτουργία και εμφάνιση. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς ένα δόντι προετοιμάζεται για μια στεφάνη.

Διαδικασία οδοντικής στεφάνης

Η οδοντική στεφάνη είναι μια αποκατάσταση που τοποθετείται σε ένα δόντι. Μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του δοντιού ή να το κάνει πιο δυνατό. Συχνά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος οδοντιατρικών προβλημάτων. Η προετοιμασία ενός δοντιού για οδοντική στεφάνη απαιτεί συχνά δύο επισκέψεις στο οδοντιατρείο. Και συνήθως περιλαμβάνει πολλά βήματα.

Πρώτη επίσκεψη

Στην πρώτη επίσκεψη, ο οδοντίατρος θα εξετάσει το δόντι και θα το προετοιμάσει για την οδοντική στεφάνη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει λήψη ακτίνων Χ, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την εξέταση των ριζών του δοντιού και του γύρω οστού. Εάν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, τραυματισμού του πολφού του δοντιού ή τερηδόνας, μπορεί να γίνει ριζικό σωλήνα. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της οδοντικής αποκατάστασης, ο οδοντίατρος θα μουδιάσει το δόντι και τον ιστό των ούλων γύρω από αυτό.

Στη συνέχεια, το δόντι θα αναδιαμορφωθεί για να δημιουργηθεί χώρος για την οδοντική στεφάνη. Η ποσότητα που θα αφαιρεθεί εξαρτάται από τον τύπο της στεφάνης που επιλέγεται. Αλλά εάν λείπει ένα μεγάλο τμήμα ή περιοχή του δοντιού, ο οδοντίατρος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει υλικό πλήρωσης για να χτίσει το δόντι. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι θα στηρίξει το στέμμα.

Μόλις το δόντι αναδιαμορφωθεί, ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιήσει μια πάστα για να κάνει την εντύπωση του δοντιού που δέχεται την στεφάνη. Θα πάρουν επίσης αποτυπώματα των δοντιών κάτω και πάνω από αυτό. Αυτό είναι σημαντικό για να διασφαλιστεί ότι το στέμμα δεν επηρεάζει το δάγκωμα. Τα αποτυπώματα θα σταλούν σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο, όπου θα κατασκευαστεί η οδοντική στεφάνη. Αυτό συχνά διαρκεί περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες. Ένας ασθενής θα πρέπει να φοράει μια προσωρινή στεφάνη για να προστατεύει το προετοιμασμένο δόντι ενώ κατασκευάζεται η οδοντική στεφάνη.

Δεύτερη επίσκεψη

Στη δεύτερη επίσκεψη, ο πάροχος οδοντιάτρων θα αφαιρέσει την προσωρινή στεφάνη. Θα ελέγξουν επίσης την εφαρμογή, το σχήμα και το χρώμα της νέας κορώνας. Εάν όλα είναι εντάξει, ο οδοντίατρος θα στερεώσει μόνιμα τη στεφάνη στη θέση της. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας παράγοντας μουδιάσματος για να διασφαλιστεί ότι ο ασθενής είναι όσο το δυνατόν πιο άνετος.

Φροντίδα οδοντικής στεφάνης

Συνήθως απαιτούνται δύο οδοντιατρικές επισκέψεις για την προετοιμασία ενός δοντιού για την αποκατάσταση της στεφάνης. Η πρώτη επίσκεψη συνεπάγεται εξέταση και προετοιμασία του δοντιού. Η δεύτερη επίσκεψη περιλαμβάνει την τοποθέτηση της μόνιμης επί παραγγελία στέμμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρόλο που ένα δόντι στέφεται, πρέπει να προστατεύεται από ασθένειες των ούλων και τερηδόνα.

Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσετε να ακολουθείτε καλές πρακτικές στοματικής υγιεινής. Αυτά περιλαμβάνουν το βούρτσισμα, το νήμα και το ξέπλυμα με αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα. Για να αποφύγετε ζημιά στο στέμμα σας, αποφύγετε επίσης να μασάτε σκληρές τροφές ή αντικείμενα. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία οδοντικής στεφάνης, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας σήμερα.