Πώς οι οδοντικές κορώνες σας προστατεύουν τα δόντια σας

Η αισθητική γοητεία των οδοντικών στεφάνων βασίζεται στην ικανότητά τους να καλύπτουν τα φυσικά δόντια. Η οδοντική στεφάνη είναι επίσης προσαρμοσμένη αποκατάσταση, που σημαίνει ότι ταιριάζει στο υποκείμενο δόντι σαν γάντι. Καλύπτει το ορατό μέρος του δοντιού, από την επιφάνεια του δαγκώματος μέχρι τη βάση.

Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν το οδοντικό καπάκι μία από τις πιο αποτελεσματικές προστατευτικές αποκαταστάσεις που υπάρχουν.

Οδοντιατρικές στεφάνες: Επανορθωτική οδοντιατρική και αισθητική

Ένας οδοντίατρος θα αφαιρέσει τη μόλυνση και τη βλάβη των ιστών προτού ενισχύσουν το δόντι με μια αποκατάσταση. Η ιδανική αποκατάσταση θα αποκαταστήσει στη συνέχεια το μέγεθος, το σχήμα και τη λειτουργία του προβληματικού δοντιού.

Το μόνο μειονέκτημα σε ένα στέμμα είναι η αφαίρεση ενός στρώματος σμάλτου, το οποίο δεν αναγεννάται ποτέ. Αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για όποιον θέλει να πάρει ένα οδοντικό κάλυμμα για αισθητικούς λόγους. Τούτου λεχθέντος, ένα καπάκι θα καλύψει τον τύπο του καλλυντικού προβλήματος που καμία άλλη αποκατάσταση δεν μπορεί.

Οι οδοντίατροι συνιστούν στεφάνες όταν πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη επιλογή θεραπείας για τους ασθενείς τους. Για παράδειγμα:

Οι στεφάνες ενισχύουν την αδύναμη δομή ενός προβληματικού δοντιού

Η τερηδόνα και ο τραυματισμός μπορεί να αποδυναμώσουν ένα δόντι σε σημείο που αρχίζει να καταρρέει. Ένα οδοντικό κάλυμμα καλύπτει το δομικά υποβαθμισμένο δόντι και το προστατεύει από την πίεση και το στρες. Αυτό διατηρεί ανέπαφη τη δομή του υποκείμενου δοντιού, προστατεύοντάς το από την εξαγωγή.

Η στεφάνη αποκαθιστά επίσης την πλήρη μορφή και λειτουργία του δοντιού. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη του ασθενούς να αλλάξει το δάγκωμά του για να προστατεύσει το προβληματικό δόντι. Το ευτυχές αποτέλεσμα είναι η αποκατάσταση ενός υγιούς δαγκώματος.

Το οδοντικό καπάκι είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό εμπόδιο

Τα οδοντικά καλύμματα εφαρμόζουν σαν γάντι και κάθονται άνετα στη γραμμή των ούλων. Μια στεφάνη σχηματίζει ένα αδιαπέραστο φράγμα που προστατεύει το ευάλωτο εσωτερικό δόντι από την έκθεση σε:

Ζέστη και κρύο
Ζάχαρη και οξύ
Μόρια τροφής
Βακτήρια

Η ζέστη και το κρύο προκαλούν δυσφορία και μερικές φορές πόνο. Το ίδιο ισχύει και για τη ζάχαρη και το οξύ, με τη διαφορά ότι αυτές οι ουσίες διαβρώνουν και το σμάλτο. Η διατήρηση σωματιδίων τροφής και βακτηρίων από ένα αδύναμο δόντι αποτρέπει την εμφάνιση ή την περαιτέρω ανάπτυξη της τερηδόνας.

Ένα οδοντικό καπάκι βοηθά στη στοματική υγιεινή

Οι οδοντίατροι θα καθαρίσουν τον τραυματισμένο ή μολυσμένο ιστό πριν τοποθετήσουν μια κορώνα. Η στεφάνη θα εμποδίσει τα τρόφιμα και τα βακτήρια να φτάσουν στο φυσικό δόντι, διατηρώντας έτσι το δόντι καθαρό.

Καταστάσεις όπου μια οδοντική στεφάνη μπορεί να αποτύχει

Η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί ξανά σε ένα δόντι που βρίσκεται κάτω από μια στεφάνη. Οι λόγοι για αυτό κυμαίνονται από την αποτυχημένη θεραπεία του ριζικού σωλήνα έως την ασθένεια των ούλων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει τη στεφάνη, θα θεραπεύσει το προβληματικό δόντι και θα τοποθετήσει μια κατάλληλη οδοντική αποκατάσταση, συνήθως μια στεφάνη.