Πώς να κάνετε τα οδοντικά σας εμφυτεύματα να διαρκέσουν περισσότερο

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μακροχρόνιες, μόνιμες αντικαταστάσεις δοντιών. Αποτελούν δημοφιλή επιλογή μεταξύ των ασθενών για την αντοχή και την ικανότητά τους να δείχνουν και να αισθάνονται σαν φυσικά δόντια. Ωστόσο, τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια επένδυση και ως τέτοια πρέπει να τα φροντίζετε. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων σας και να αποτρέψετε την αποτυχία των εμφυτευμάτων.

Εφαρμόστε καλή στοματική υγιεινή

Το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος και οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φροντίδας των οδοντικών εμφυτευμάτων. Αν και τα ίδια τα εμφυτεύματα δεν υπόκεινται σε τερηδόνα, τα γύρω οστά και τα ούλα μπορεί να αλλοιωθούν. Επομένως, η παραμέληση της οδοντικής υγιεινής μπορεί να οδηγήσει σε περιεμφυτευματίτιδα (ασθένεια των ούλων γύρω από τα εμφυτεύματα), μόλυνση και άλλους παράγοντες που προκαλούν την αποτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Βουρτσίστε με μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες

Μην βουρτσίζετε τα οδοντικά εμφυτεύματα με οδοντόβουρτσες μέτριας ή σκληρής τρίχας. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε μαλακές νάιλον οδοντόβουρτσες για να αποφύγετε το ξύσιμο και τη φθορά της επιφάνειας του εμφυτεύματος. Είναι επίσης καλύτερο να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα για ευαίσθητα δόντια. Επιπλέον, αποφύγετε τα λειαντικά προϊόντα στοματικής υγείας, όπως οι οδοντιατρικές επιλογές στο σπίτι.

Μην καπνίζετε ή πίνετε αλκοόλ σε υπερβολική ποσότητα

Ο καπνός και το όξινο οινόπνευμα μπορεί να φθείρουν τα οδοντικά εμφυτεύματα. Το κάπνισμα και το ποτό μπορούν επίσης να επιβραδύνουν τη διαδικασία επούλωσης μετά τη λήψη εμφυτευμάτων. Μια μεγαλύτερη περίοδος ανάρρωσης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ακατάλληλης επούλωσης και μόλυνσης – δύο κοινές αιτίες αποτυχίας οδοντικών εμφυτευμάτων. Αποφύγετε το κάπνισμα και το ποτό για τουλάχιστον 72 ώρες μετά την πρώτη τοποθέτηση εμφυτευμάτων. εάν είναι δυνατόν, μην πίνετε ή μην καπνίζετε για τους πρώτους έξι μήνες.

Ορισμένα είδη αλκοόλ είναι χειρότερα για τα οδοντικά εμφυτεύματα από άλλα. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρασί λερώνει εύκολα τα εμφυτεύματα. Ωστόσο, ένα ποτήρι κρασί κάθε τόσο θα πρέπει να είναι εντάξει. Το να πίνετε με μέτρο είναι καλό στις περισσότερες περιπτώσεις.

Προσέξτε τι τρώτε

Η παρακολούθηση του τι τρώει κάποιος μετά τη χειρουργική επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων επιτρέπει τη σωστή επούλωση, η οποία με τη σειρά της ρυθμίζει τα εμφυτεύματα για μεγάλη διάρκεια ζωής. Τρώτε μόνο μαλακές, υγρές τροφές την ημέρα μετά τη λήψη εμφυτευμάτων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει γιαούρτι, σάλτσα μήλου, πουτίγκα, σούπα, πουρέ πατάτας και παρόμοια τρόφιμα. Καθώς το στόμα θεραπεύεται, ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να τρώει μαλακό φαγητό που απαιτεί λίγο μάσημα, όπως ζυμαρικά, ρύζι, αυγά και λαχανικά στον ατμό. Τα κανονικά τρόφιμα, όπως το κρέας, θα πρέπει να είναι ασφαλή για κατανάλωση μετά από μερικές εβδομάδες.

Ωστόσο, οι διατροφικές αλλαγές παραμένουν σημαντικές μετά το στάδιο της επούλωσης. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης και οξέος για να αποτρέψετε την περιεμφυτευματίτιδα. Η υπερβολική κατανάλωση καφέ και τσαγιού μπορεί επίσης να λερώσει τα εμφυτεύματα, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής τους.