Πώς μπορώ να ξέρω αν χρειάζομαι οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μικρές βίδες τιτανίου που τοποθετούνται στο οστό της γνάθου όπου αφαιρέθηκε ένα δόντι. Το εμφύτευμα συγχωνεύεται με το οστό της γνάθου με την πάροδο του χρόνου και υποστηρίζει μια στεφάνη, γέφυρα ή οδοντοστοιχία. Αυτό το άρθρο θα εξετάσει έξι προειδοποιητικά σημάδια ότι είναι καιρός να ρωτήσετε για τα οδοντικά εμφυτεύματα.

Λείπουν δόντια ή δόντια

Πολλοί άνθρωποι (ενήλικες) αναβάλλουν τη λήψη θεραπείας μετά την απώλεια ενός δοντιού ή δοντιών. Κάτι τέτοιο βλάπτει το υπόλοιπο στόμα τους. Ένα δόντι που λείπει μπορεί επίσης να προκαλέσει τη μετατόπιση άλλων δοντιών, οδηγώντας σε πολλά προβλήματα, όπως δυσοσμία, ασθένεια των ούλων και επιδείνωση των οστών της γνάθου. Φανταστείτε λοιπόν αν σε κάποιον λείπουν πολλά δόντια.

Επιδείνωση της γνάθου

Η φθορά των οστών της γνάθου είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από απώλεια ή βλάβη των δοντιών και ασθένεια των ούλων. Εάν κάποιος δεν έχει αρκετά δόντια για να στηρίξει το οστό της γνάθου του, το οστό θα συρρικνωθεί και θα δυσμορφωθεί, προκαλώντας παραμορφώσεις στο σχήμα του προσώπου. Αυτό μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε πόνο, δυσκολία στο φαγητό και μόλυνση των οστών.

Δυσκολία στη μάσηση και στην ομιλία

Όταν σε κάποιον λείπουν πολλά δόντια, μπορεί να δυσκολέψει τη σωστή μάσηση και ακόμη και να αλλάξει την ομιλία του. Αυτό συμβαίνει επειδή η γλώσσα και τα δόντια πηγαίνουν χέρι-χέρι βοηθώντας τους ασθενείς να εκτελούν αυτές τις πράξεις κανονικά. Επομένως, εάν λείπουν δόντια, η γλώσσα δεν έχει σημαντική υποστήριξη, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για το στόμα να πει ορισμένες λέξεις ή γράμματα.

Όταν μασάς τροφή, χρησιμοποιείς αρκετούς διαφορετικούς μύες στο στόμα. Αυτοί οι μύες κινούνται μαζί για να αλέσουν την τροφή σε μικρότερα κομμάτια για να διευκολύνουν την κατάποση χωρίς πνιγμό ή φίμωση. Εάν χαθούν πολλά δόντια, αυτοί οι μύες πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά για να μασήσουν την τροφή αποτελεσματικά όπως θα έκαναν διαφορετικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, δυσφορία και πόνο, κάνοντας πολλούς ασθενείς να χάνουν τα αγαπημένα τους φαγητά.

Χαλαρές ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες

Εάν κάποιος αντιμετωπίζει χαλαρές οδοντοστοιχίες ή μερικές οδοντοστοιχίες, αυτό είναι ένα σημάδι ότι η γνάθος επιδεινώνεται. Καθώς το οστό της γνάθου επιδεινώνεται, γίνεται λιγότερο ικανό να στηρίξει τα δόντια και τα ούλα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα θα σταθεροποιήσουν την περιοχή γύρω από το στόμα παρέχοντας μια βάση για νέα δόντια. Λειτουργούν επίσης ως άγκυρα για οδοντοστοιχίες που έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα ή μερικές, αποτρέποντας περαιτέρω φθορά της γνάθου.

Προσβεβλημένα δόντια ή μόλυνση

Μόλις ένα δόντι χτυπηθεί ή μολυνθεί (και δεν μπορεί να θεραπευτεί με συνταγές), ο οδοντίατρος πιθανότατα θα συστήσει την αφαίρεση του δοντιού. Ένα έγκλειστο δόντι δεν μπορεί να ανατείλει στη σωστή του θέση επειδή δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο στόμα ή ένα γειτονικό δόντι έχει αναπτυχθεί μπροστά του. Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν έγκλειστους φρονιμίτες, οι οποίοι δεν απαιτούν οδοντικά εμφυτεύματα. Ωστόσο, όλα τα άλλα δόντια που θα προκαλέσουν αισθητή μετατόπιση στο στόμα του ασθενούς θα απαιτήσουν αντικατάσταση.

Σπασμένα ή σοβαρά κατεστραμμένα δόντια

Τα σπασμένα δόντια μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο εάν η ρίζα του δοντιού εκτεθεί και βλάβη στους περιβάλλοντες ιστούς και στα οστά. Σε ορισμένες περιπτώσεις τραύματος, σπασμένα θραύσματα δοντιών μπορεί ακόμη και να κολλήσουν στον ιστό των ούλων. Εάν ο οδοντίατρος διαπιστώσει ότι το δόντι δεν σώζεται μετά από μια εξέταση, μπορεί να συστήσει εξαγωγή, οδοντικό εμφύτευμα και στεφάνη. Αυτό το σχέδιο θεραπείας θα αποκαταστήσει την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα του χαμόγελου.