Πόσο διαρκούν τα λευκά σφραγίσματα των δοντιών;

Τα λευκά σφραγίσματα, γνωστά και ως σύνθετα σφραγίσματα, είναι μια δημοφιλής επιλογή για την αποκατάσταση φθαρμένων ή κατεστραμμένων δοντιών. Είναι κατασκευασμένα από ένα υλικό ρητίνης στο χρώμα των δοντιών που μπορεί να συνδυαστεί με το φυσικό χρώμα των δοντιών σας, καθιστώντας τα ουσιαστικά αόρατα. Τα λευκά σφραγίσματα είναι επίσης λιγότερο επεμβατικά από άλλα είδη σφραγίσεων, όπως τα σφραγίσματα αμαλγάματος, επειδή απαιτούν λιγότερο τρύπημα του δοντιού.

Η διάρκεια ζωής μιας λευκής γέμισης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

Το μέγεθος και η θέση της κοιλότητας

Οι μεγαλύτερες και βαθύτερες κοιλότητες απαιτούν περισσότερο υλικό πλήρωσης, το οποίο μπορεί να τις κάνει πιο ευαίσθητες στο θρυμματισμό ή το ράγισμα. Για παράδειγμα, ένα λευκό σφράγισμα σε ένα πίσω δόντι, το οποίο υπόκειται σε μεγαλύτερη φθορά από ένα μπροστινό δόντι, μπορεί να μην διαρκέσει τόσο πολύ.

Οι συνήθειες στοματικής υγιεινής του ασθενούς

Η καλή στοματική υγιεινή, συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος και του οδοντικού νήματος δύο φορές την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας και βακτηρίων γύρω από το γέμισμα, που μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα. Εάν έχετε κακές συνήθειες στοματικής υγιεινής, τα λευκά σφραγίσματα σας μπορεί να μην διαρκέσουν τόσο πολύ.

Η ικανότητα και η εμπειρία του οδοντιάτρου

Ένας εξειδικευμένος και έμπειρος οδοντίατρος είναι πιο πιθανό να τοποθετήσει ένα σφράγισμα που είναι σωστά κολλημένο στο δόντι και θα διαρκέσει περισσότερο.

Η διατροφή σας

Η κατανάλωση σκληρών και μασώμενων τροφών μπορεί να ασκήσει πίεση στις γεμίσεις σας και να τις κάνει να σπάσουν ή να σπάσουν. Εάν τρώτε πολλά σκληρά και μαστιχωτά τρόφιμα, οι λευκές γεμίσεις σας μπορεί να μην διαρκέσουν τόσο πολύ.

Η ηλικία σου

Καθώς μεγαλώνετε, τα δόντια σας γίνονται πιο ευαίσθητα στην τερηδόνα. Αυτό σημαίνει ότι τα λευκά σφραγίσματα μπορεί να μην διαρκέσουν τόσο πολύ στους ηλικιωμένους.
Γενικά, τα λευκά σφραγίσματα μπορούν να διαρκέσουν από 7 έως 15 χρόνια. Ωστόσο, αυτό το χρονικό πλαίσιο μπορεί να είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο, ανάλογα με διάφορους παράγοντες.

Πώς να κάνετε τα λευκά σας γεμίσματα να διαρκέσουν περισσότερο;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα λευκά σφραγίσματα να διαρκέσουν περισσότερο, όπως:

Εφαρμόστε καλή στοματική υγιεινή. Αυτό περιλαμβάνει το βούρτσισμα των δοντιών σας δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά κάθε φορά, το οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα και τη χρήση στοματικού διαλύματος.

Αποφύγετε τις σκληρές και μασώμενες τροφές. Αυτές οι τροφές μπορούν να ασκήσουν πίεση στις γεμίσεις σας και να τις προκαλέσουν τσιπ ή σκάσιμο.

Αυτό θα βοηθήσει τον οδοντίατρό σας να εντοπίσει νωρίς τυχόν προβλήματα με τα σφραγίσματα σας.

Κάντε μια ακτινογραφία δοντιών κάθε λίγα χρόνια. Αυτό θα βοηθήσει τον οδοντίατρό σας να εντοπίσει τυχόν τερηδόνα κάτω από τα σφραγίσματα σας.

Πρόσθετες συμβουλές

Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των λευκών γεμίσματών σας:

Αποφύγετε να μασάτε πάγο ή άλλα σκληρά αντικείμενα. Αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση στα γεμίσματά σας και να τα κάνει να σπάσουν ή να ραγίσουν.
Εάν παίζετε αθλήματα, φορέστε στοματικό προστατευτικό. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία των δοντιών σας από τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ζημιάς στα σφραγίσματα σας.
Εάν έχετε τη συνήθεια να τρίζετε τα δόντια σας, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για να πάρετε έναν νυχτερινό φύλακα. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία των δοντιών σας από ζημιές, συμπεριλαμβανομένης της ζημιάς στα σφραγίσματα σας.
Σημάδια ότι το λευκό σας γέμισμα μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθεί:
Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, μπορεί να είναι σημάδι ότι το λευκό σας γέμισμα πρέπει να αντικατασταθεί:

Πόνος ή ευαισθησία γύρω από το γέμισμα.
Μια πελεκημένη ή ραγισμένη γέμιση.
Χαλαρή γέμιση.
Αποχρωματισμός της γέμισης.
Αποσύνθεση γύρω από τη γέμιση.
Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, φροντίστε να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Κόστος λευκών γεμίσεων:

Το κόστος των λευκών σφραγισμάτων ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος και τη θέση της κοιλότητας, τις αμοιβές του οδοντιάτρου και την ασφαλιστική σας κάλυψη. Γενικά, τα λευκά γεμίσματα είναι πιο ακριβά από τα σφραγίσματα αμαλγάματος, αλλά είναι και πιο όμορφα αισθητικά.