Πόσοι τύποι οδοντικών σφραγισμάτων υπάρχουν και ποιοι λειτουργούν καλύτερα;

Η οδοντική υγιεινή και φροντίδα έχουν προχωρήσει σημαντικά από ό,τι παλαιότερα, αλλά η τερηδόνα έχει παραμείνει στάσιμη στη θέση της για αμέτρητους Καναδούς ενήλικες και παιδιά. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή αγνοηθεί, η τερηδόνα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα οδοντικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων αποστημάτων και απώλειας δοντιών.

Ο οδοντίατρος ελέγχει για σημάδια τερηδόνας και άλλα θέματα οδοντικής υγείας στο στόμα για να προτείνει κατάλληλες θεραπείες όποτε είναι απαραίτητο για την πρόληψη επιπλοκών.

Κατά τη διάρκεια των έξι μηνιαίων επισκέψεων, οι οδοντίατροι κάνουν ακτινογραφίες των δοντιών για να προσδιορίσουν εάν το πρόβλημα της τερηδόνας σας επηρεάζει πάνω ή ανάμεσα στα δόντια σας. Εάν παρατηρήσουν τυχόν αποκλίσεις, προτείνουν να γεμίσετε το δόντι με τα κατάλληλα υλικά που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας. Είναι δική σας ευθύνη να λάβετε τη θεραπεία όταν υποδεικνύεται από τον οδοντίατρο για να αποτρέψετε την επιδείνωση της κατάστασης από το να σας κάνει ευάλωτους στη λήψη εντατικών θεραπειών όπως ριζικοί σωλήνες και οδοντικές στεφάνες στα δόντια σας σε υψηλές τιμές.

Όταν ο οδοντίατρός σας προτείνει την πλήρωση μιας κοιλότητας, ίσως αναρωτηθείτε ποιος τύπος οδοντικού πληρωτικού ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Βοηθά εάν καταλάβετε ότι ο οδοντίατρος είναι ο βέλτιστος επαγγελματίας να καθορίσετε ποιος από τους διαφορετικούς τύπους οδοντικών σφραγισμάτων είναι καλύτερος για το προσβεβλημένο δόντι σας, αφού λάβετε υπόψη τον προϋπολογισμό και την οδοντική σας υγεία.

Όταν επιλέγετε οδοντικά πληρωτικά, πρέπει να λάβετε υπόψη παράγοντες όπως η θέση της κοιλότητας, η σοβαρότητα της τερηδόνας, το κόστος του υλικού, η ασφαλιστική σας κάλυψη κ.λπ. Ωστόσο, προς ενημέρωσή σας, τα πληρωτικά κοιλότητας είναι διαθέσιμα σε χρυσό, ασήμι αμαλγάμα, σύνθετη ρητίνη, κεραμικά και υαλοϊονομερή. Παρακάτω είναι μια περιγραφή διαφορετικών πληρωτικών για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς να επιλέξετε το υλικό για την τρύπα στο δόντι σας.

Χρυσά πληρωτικά

Τα σφραγίσματα χρυσού για δόντια είναι απίστευτα ανθεκτικά, μη διαβρωτικά και ανθεκτικά. Παραμένουν στα δόντια σας για περίπου 15 χρόνια με σωστή οδοντική υγιεινή. Το κύριο μειονέκτημα των πληρωτικών χρυσού είναι η υψηλότερη τιμή τους και τα πολλαπλά ραντεβού που απαιτούνται με τους οδοντίατρους για την αποκατάσταση των δοντιών σας με αυτά. Επιπλέον, τα πληρωτικά χρυσού δεν είναι αισθητικά ευχάριστα.

Ασημένιες γεμίσεις αμαλγάματος

Εάν χρειάζεστε μια τρύπα στους γομφίους σας που έχουν αποκατασταθεί με οικονομικά προσιτά πληρωτικά, τα σφραγίσματα από ασήμι αμαλγάματος ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας. Αν και δεν είναι αισθητικά ευχάριστα, είναι κατάλληλα για τα πίσω δόντια λόγω της αντοχής και της αντοχής τους. Μπορεί να ανησυχείτε για την περιεκτικότητα σε υδράργυρο στα σφραγίσματα αργύρου, αλλά ο FDA εγκρίνει τα πληρωτικά ως κατάλληλα για την αποκατάσταση της κοιλότητας.

Σύνθετη Ρητίνη

Οι κοιλότητες πάνω και μεταξύ των μπροστινών δοντιών σας αποκαθίστανται καλύτερα με σύνθετα πληρωτικά ρητίνης επειδή είναι αισθητικά και ανθεκτικά. Τα σύνθετα υλικά πλήρωσης ρητίνης κοστίζουν περισσότερο από το αμάλγαμα αργύρου και είναι λιγότερο ανθεκτικά, διαρκούν μόνο για πέντε έως επτά χρόνια.

Κεραμικά Γεμίσματα

Εάν θέλετε μια αισθητικά ευχάριστη επιλογή με ανθεκτικότητα για τα πρόσθια ή τα πίσω δόντια σας, τα κεραμικά σφραγίσματα είναι μια επιλογή που μπορείτε να εξετάσετε. Ωστόσο, η πορσελάνη βοηθά στην κατασκευή κεραμικών σφραγισμάτων που φθείρουν τα απέναντι δόντια όταν η πορσελάνη τραχύνει.

Ιονομερή υάλου

ονομάζονται εναλλακτικά ακρυλικά σφραγίσματα, τα υαλοϊονομερή συχνά διαρκούν λιγότερο από πέντε χρόνια, αλλά είναι εξαιρετικά για παιδιά με αναπτυσσόμενα δόντια. Τα υαλοϊονομερή απελευθερώνουν φθόριο για να βοηθήσουν στην πρόληψη της τερηδόνας ενισχύοντας το σμάλτο.

Οι οδοντίατροι είναι ειδικοί στην παροχή οδοντικών πληρωτικών και γνωρίζουν ποιο υλικό πλήρωσης ταιριάζει καλύτερα σε ένα συγκεκριμένο δόντι. Για παράδειγμα, εάν αποφασίσετε για το υλικό πλήρωσης με βάση την ανθεκτικότητα και την οικονομική προσιτότητα, μπορείτε να σκεφτείτε να έχετε σφραγίσματα από ασήμι αμαλγάματος στα μπροστινά δόντια σας ή να αποφασίσετε για κεραμικά σφραγίσματα για τους γομφίους σας. Ενώ η τελική επιλογή του υλικού σφράγισης εξαρτάται από την προτίμησή σας, επειδή τα υλικά σφράγισης βοηθούν στην αποκατάσταση τυχόν δοντιών που έχουν υποστεί φθορά, πρέπει επίσης να εξετάσετε την αισθητική για να επιλέξετε ένα υλικό πλήρωσης που ταιριάζει καλύτερα στο συγκεκριμένο δόντι.