Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι οδοντικών εμφυτευμάτων;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι τεχνητές ρίζες που ο οδοντίατρος τοποθετεί χειρουργικά στο οστό της γνάθου. Στη συνέχεια, το προσθετικό δόντι προσκολλάται στο εμφύτευμα και λειτουργεί σαν πραγματικό δόντι, αντικαθιστώντας τα δόντια που λείπουν ή επιδιορθώνοντας τα σπασμένα. Αυτός ο οδηγός θα εξετάσει τους τρεις διαφορετικούς τύπους οδοντικών εμφυτευμάτων που είναι διαθέσιμα σήμερα.

Ενδοστικά οδοντικά εμφυτεύματα

Τα ενδοστεϊκά εμφυτεύματα περιέχουν τιτάνιο που οι οδοντίατροι τοποθετούν στο οστό της γνάθου. Αγκυρώνουν στο οστό της γνάθου χρησιμοποιώντας το ίδιο το οστό αντί να προσκολλώνται σε υπάρχοντα δόντια ή οδοντικές ρίζες. Τα ενδοστεϊκά εμφυτεύματα μπορούν να αντικαταστήσουν ένα μόνο δόντι που λείπει ή πολλά δόντια που λείπουν. Ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιεί συχνά αυτά τα εμφυτεύματα για ασθενείς που έχουν παρουσιάσει απώλεια οστού της γνάθου λόγω καρκίνου ή άλλων ασθενειών.

Υποπεριοστικά οδοντικά εμφυτεύματα

Τα υποπεριοστικά οδοντικά εμφυτεύματα αντικαθιστούν τα δόντια που λείπουν είτε στην άνω είτε στην κάτω γνάθο. Αυτοί οι τύποι εμφυτευμάτων τοποθετούνται πολύ πιο εύκολα από άλλους τύπους που δεν απαιτούν μόσχευμα οστού. Ο οδοντίατρος δεν χρειάζεται να τρυπήσει το οστό της γνάθου του ασθενούς.

Ο οδοντίατρος θα τοποθετήσει χειρουργικά το οδοντικό εμφύτευμα κάτω από τη γραμμή των ούλων έτσι ώστε μόνο μέρος της δομής του να προεξέχει πάνω από αυτό, επιτρέποντας τον ευκολότερο καθαρισμό από τα ενδοστεϊκά εμφυτεύματα. Απαιτεί επίσης λιγότερη ανάπτυξη των οστών πριν από τη χρήση, επειδή δεν εμπλέκονται τόσα κύτταρα με την επούλωση μετά από χειρουργική επέμβαση (η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα αργότερα).

Ζυγωματικά οδοντικά εμφυτεύματα

Τα ζυγωματικά εμφυτεύματα είναι παρόμοια στην εμφάνιση αλλά διαφέρουν από τα υποπεριοστικά μοντέλα επειδή κάθονται ψηλότερα στο πρόσωπο. Όπως τα υποπεριοστικά οδοντικά εμφυτεύματα, αυτά τα εμφυτεύματα συνήθως δεν απαιτούν οστικό μόσχευμα. Τα ζυγωματικά εμφυτεύματα απαιτούν περισσότερη ανάπτυξη οστού πριν από την τοποθέτηση, αλλά έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερη ενόχληση αφού τοποθετηθούν στη θέση τους, επειδή δεν τρίβονται στους μαλακούς ιστούς κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων όπως μάσηση, ποτό κ.λπ. Αυτά τα εμφυτεύματα αντικαθιστούν τα δόντια που χάθηκαν λόγω τραύματος και περιοδοντικής νόσου.

Βελτιώσεις για την επιτυχία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε ενίσχυση για να βοηθήσουν στην τοποθέτηση ενός από τα παραπάνω οδοντικά εμφυτεύματα. Οι ακόλουθες επιλογές βελτίωσης μπορεί να βελτιώσουν τις πιθανότητες του ασθενούς για υποψηφιότητα οδοντικού εμφυτεύματος:

Οστικό μόσχευμα

Ο οδοντίατρος μπορεί να πραγματοποιήσει οστικό μόσχευμα με δύο τρόπους. Μπορούν είτε να πάρουν υγιές οστό από άλλο μέρος του σώματος (θέση δότη) και να το τοποθετήσουν σε άλλη περιοχή όπου χρειάζεται το οστό (θέση δέκτη) είτε να χρησιμοποιήσουν ένα συνθετικό υλικό που προσομοιώνει το φυσικό οστό και να το τοποθετήσουν όπου χρειάζεται.

Αύξηση κόλπων

Αυτή η διαδικασία στοχεύει στην αύξηση του όγκου του κόλπου, που βρίσκεται κάτω από τον ιστό των ούλων. Ο κόλπος είναι μια περιοχή όπου η συσσώρευση οστών εμφανίζεται ως μέρος της φυσικής διαδικασίας επούλωσης μετά την εξαγωγή δοντιού. Ο οδοντίατρος μπορεί επίσης να συστήσει αυτήν την ενίσχυση για τη βελτίωση του σχήματος και του μεγέθους του οστού της γνάθου του ασθενούς.

Αύξηση κορυφογραμμής

Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια με την αύξηση των κόλπων, αλλά περιλαμβάνει την προσθήκη υλικού στην οροφή του στόματος, όχι μόνο γύρω από την υποδοχή. Οι αυξήσεις κορυφογραμμών χρησιμοποιούνται κυρίως όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη φυσική προεξοχή για την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος ή εάν ο ασθενής έχει χάσει σημαντικές ποσότητες οστού που διαφορετικά θα προκαλούσαν προβλήματα με την ευθυγράμμιση του δαγκώματος.