Ποια υλικά χρησιμοποιούνται στα οδοντικά σφραγίσματα;

Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας για τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα σφραγίσματα των δοντιών, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε τι χρησιμοποιούνται. Τα σφραγίσματα χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση τμημάτων των δοντιών που έχουν προσβληθεί από κοιλότητες, ρωγμές ή ζημιές από το δάγκωμα των νυχιών ή το τρίξιμο των δοντιών. Υπάρχουν διάφορα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται τα γεμίσματα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για κάθε υλικό και τους διάφορους συνδυασμούς υλικών που χρησιμοποιούνται. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για να καθορίσετε ποιο υλικό πλήρωσης είναι καλύτερο για εσάς.

Χρυσά γεμίσματα

Τα γεμίσματα χρυσού θα διαρκέσουν περίπου 10 έως 15 χρόνια. Ωστόσο, ο χρυσός είναι πιο ακριβός από άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται για σφραγίσματα δοντιών. Μπορεί επίσης να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την τοποθέτησή τους από άλλους τύπους σφραγίσεων, που απαιτούν περισσότερες από μία επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Γεμίσματα από ασήμι (γνωστά και ως αμαλγάματα)

Όπως τα χρυσά σφραγίσματα, τα ασημένια οδοντικά σφραγίσματα μπορούν να διαρκέσουν τουλάχιστον 10 έως 15 χρόνια. Είναι επίσης λιγότερο ακριβά από τα σύνθετα γεμίσματα. Ωστόσο, τα σφραγίσματα με ασήμι αμαλγάματος μπορεί μερικές φορές να απαιτούν την αφαίρεση περισσότερων επιφανειών των δοντιών προκειμένου να δημιουργηθεί αρκετός χώρος για να συγκρατηθεί το σφράγισμα στη σωστή θέση. Γκρίνει επίσης την γύρω επιφάνεια των δοντιών. Τα σφραγίσματα από ασήμι μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ρωγμών και θραύσης των δοντιών λόγω ενός ευρύτερου βαθμού διαστολής και συστολής. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργική αντίδραση σε σφραγίσματα αργύρου.

Σύνθετα σφραγίσματα στο χρώμα των δοντιών

Ένα από τα μοναδικά πράγματα για τα σύνθετα σφραγίσματα είναι ότι μπορούν να ταιριάζουν πολύ με την απόχρωση των υπαρχόντων δοντιών σας, προσφέροντας επομένως μια πιο φυσική εμφάνιση από τα σφραγίσματα από χρυσό ή ασήμι. Τα σύνθετα σφραγίσματα συγκολλούνται στην επιφάνεια του υπάρχοντος δοντιού, γεγονός που παρέχει περισσότερη στήριξη από άλλα υλικά. Τα σύνθετα υλικά χρησιμοποιούνται συχνά για την επιδιόρθωση των δοντιών που δεν περιλαμβάνουν τερηδόνα. Μερικές φορές τα σύνθετα οδοντικά σφραγίσματα απαιτούν λιγότερη αφαίρεση δοντιών από ότι τα σφραγίσματα από ασήμι. Ωστόσο, τα σύνθετα σφραγίσματα διαρκούν μόνο έως και πέντε χρόνια και μπορούν επίσης να θρυμματίσουν τα δόντια σας, ανάλογα με τη θέση του σφραγίσματος. Τα σύνθετα σφραγίσματα μπορεί να είναι δύο φορές πιο ακριβά από τα σφραγίσματα αργύρου και απαιτούν πολλαπλές επισκέψεις στον οδοντίατρο για να τοποθετηθούν.

Κεραμικά/πορσελάνη

Τα οδοντικά σφραγίσματα από κεραμικά και πορσελάνη μπορούν να διαρκέσουν περισσότερα από 15 χρόνια, που είναι μεγαλύτερη από τη διάρκεια ζωής των περισσότερων άλλων σφραγισμάτων. Τα κεραμικά και η πορσελάνη είναι επίσης πιο ανθεκτικά στους λεκέδες από τα σύνθετα γεμίσματα. Ωστόσο, ένα μειονέκτημα των οδοντικών σφραγισμάτων από κεραμικά και πορσελάνη είναι ότι μπορεί να κοστίζουν όσο τα σφραγίσματα χρυσού.

Γυαλοϊονομερές (ακρυλικό και συγκεκριμένος τύπος γυαλιού)

Τα γυαλοϊονομερή γεμίσματα είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν για γεμίσματα που βρίσκονται κάτω από τη γραμμή των ούλων. Αυτός ο τύπος σφραγίσματος απελευθερώνει φθόριο που βοηθά στην πρόληψη μελλοντικών τερηδόνων και τερηδόνας. Τα υαλοϊονομερή είναι πιο αδύναμα από τα σύνθετα γεμίσματα και πιο ευαίσθητα σε φθορά και σπασίματα. Διαρκούν μόνο πέντε χρόνια το πολύ. Τα υαλοϊονομερή κοστίζουν περίπου το ίδιο με τα σύνθετα.

Υπάρχει μια ποικιλία επιλογών για οδοντικά σφραγίσματα για την αποκατάσταση της τερηδόνας και άλλων τύπων τερηδόνας και βλάβης. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για να καθορίσετε την καλύτερη επιλογή για εσάς.