Λεκέδες από δόντια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ένα κοινό οδοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι είναι οι λεκέδες στα δόντια. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα. Τα τρόφιμα και τα ποτά δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες που προκαλούν αυτό το πρόβλημα. Το τραύμα των δοντιών, η γήρανση και η φαρμακευτική αγωγή είναι άλλα στοιχεία που μπορούν να λερώσουν τα δόντια σας. Το πρόβλημα με αυτούς τους λεκέδες είναι ότι αλλοιώνουν την αισθητική των δοντιών σας.

Σήμερα, θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον αποχρωματισμό των δοντιών, όπως τύπους, αιτίες, μαζί με λύσεις για την αφαίρεσή τους.

Τύποι αποχρωματισμού δοντιών

Υπάρχουν τρεις τύποι αποχρωματισμού των δοντιών:

1. Εξωτερικοί λεκέδες από δόντια

Σε αυτό το είδος οδοντικού ζητήματος, υπάρχει επιφανειακός αποχρωματισμός των δοντιών σας, καθώς φαίνεται κίτρινο. Επηρεάζει το σμάλτο και απλώνεται σε όλα τα δόντια σας. Τα σωματίδια των λεκέδων αρχίζουν να συσσωρεύονται σε αυτήν την περιοχή, καθώς αφήνουν ένα υπόλειμμα στο στόμα σας.

2. Εγγενείς λεκέδες στα δόντια

Όταν η χρώση ξεπερνά την επιφάνεια των δοντιών σας, είναι γνωστά ως ενδογενείς λεκέδες δοντιών. Σε αντίθεση με τον εξωτερικό αποχρωματισμό των δοντιών, αυτό είναι μια πιο σκούρα απόχρωση του κίτρινου, εντοπισμένη και μικρή. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προκαλούν αυτό το πρόβλημα.

3. Λεκέδες δοντιών που σχετίζονται με την ηλικία

Ο συνδυασμός εξωτερικών και εσωτερικών λεκέδων των δοντιών προκαλεί αποχρωματισμό των δοντιών που σχετίζεται με την ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, η οδοντίνη, ο πυρήνας των δοντιών σας, αρχίζει να γίνεται κίτρινη. Το σμάλτο αρχίζει να φθείρεται και να γίνεται πιο λεπτό, λόγω του οποίου, η οδοντίνη γίνεται ορατή.

Αιτίες αποχρωματισμού δοντιών

Πριν προχωρήσετε στο πώς να αντιμετωπίσετε αυτό το οδοντικό αισθητικό πρόβλημα, πρέπει να γνωρίζετε ποιοι είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για τον αποχρωματισμό των δοντιών.

1. Ασθένεια/Τραύμα

Οι ασθένειες που επηρεάζουν το σμάλτο των δοντιών σας είναι αυτές που μπορούν να προκαλέσουν αυτό το οδοντικό αισθητικό ζήτημα. Οι έγκυες γυναίκες που υποφέρουν από λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό των δοντιών στα βρέφη τους, καθώς επηρεάζει την ανάπτυξη του σμάλτου. Θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία λαιμού και κεφαλής έχουν παρενέργειες που προκαλούν την εμφάνιση λεκέδων στα δόντια σας.

2. Τρόφιμα και ποτά

Ορισμένα λαχανικά και φρούτα, αναψυκτικά με αναψυκτικά, τσάι και καφές είναι οι κύριοι λόγοι για αυτό το αισθητικό πρόβλημα στα δόντια σας.

3. Φάρμακα

Εάν καταναλώσατε δοξυκυκλίνη ή τετρακυκλίνη, δύο είδη αντιβιοτικών ως παιδί, κατά τα στάδια ανάπτυξης των δοντιών σας (έως οκτώ ετών) θα προκαλέσει αυτό το πρόβλημα. Χρησιμοποιώντας στοματικά διαλύματα και ξεβγάλματα με χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο και χλωρεξιδίνη, αποχρωματίστε τα δόντια σας. Τα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα αντιψυχωσικά φάρμακα και τα αντιισταμινικά είναι επίσης υπεύθυνα για τη χρώση των δοντιών σας.

Γιατί οι ηλικιωμένοι είναι επιρρεπείς σε λεκέδες στα δόντια

Οι ηλικιωμένοι (άνω των 60 ετών) είναι ευάλωτοι στον αποχρωματισμό των δοντιών. Η διαδικασία της γήρανσης αρχίζει να φθείρει το σμάλτο των δοντιών σας. Ως αποτέλεσμα, η οδοντίνη γίνεται ορατή, η οποία έχει κίτρινο χρώμα.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι άνθρωποι πίνουν κρασί, μαύρες σόδες, καφέ και τσάι για δεκαετίες, αρχίζουν να δημιουργούνται λεκέδες στα δόντια. Οποιοσδήποτε τραυματισμός ή βλάβη στα δόντια θα έχει ως αποτέλεσμα αυτό το αισθητικό ζήτημα.

Πώς να αφαιρέσετε λεκέ από δόντια;

Τώρα που γνωρίζετε τα στοιχεία πίσω από τον αποχρωματισμό των δοντιών, είναι απαραίτητο να ξέρετε πώς να τα αφαιρέσετε.

1. Ακολουθήστε εξαιρετικές πρακτικές υγιεινής των δοντιών

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν αντιμετωπίζετε αυτό το αισθητικό πρόβλημα είναι να ακολουθείτε τη σωστή υγιεινή των δοντιών. Για αρχή, περιορίστε την κατανάλωση σόδας, κόκκινου κρασιού, καφέ και τσαγιού, καθώς αποχρωματίζουν τα δόντια σας. Μπορείτε να πίνετε αυτά τα ποτά από καλαμάκι, έτσι ώστε να μην υπάρχει άμεση επαφή μεταξύ των δοντιών και του υγρού. Αποφύγετε το μάσημα και το κάπνισμα καπνού, καθώς είναι οι πρωταρχικοί λόγοι για αυτό το αισθητικό ζήτημα, μια κοινή πεποίθηση κάθε οδοντίατρου.

Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης, καθώς εμποδίζει τον Streptococcus mutans, ένα βακτήριο, να αναπτυχθεί στο στόμα σας. Ευθύνονται για προβλήματα όπως η ουλίτιδα και η πλάκα. Επίσης, όταν καταναλώνετε οποιοδήποτε ρόφημα που λερώνει τα δόντια ή ζάχαρη, φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας το συντομότερο δυνατό.

2. Χρησιμοποιώντας CDG λεύκανση δοντιών με λέιζερ

Είναι μια διαδικασία όπου ο οδοντίατρος θα εφαρμόσει τζελ με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου στα δόντια σας. Με τη βοήθεια του λέιζερ, ο ιατρός θα διεγείρει ή θα επιταχύνει τα μόρια του υπεροξειδίου του υδρογόνου, το οποίο αφαιρεί τους λεκέδες των δοντιών.

Αυτός ο τύπος λεύκανσης δοντιών είναι δημοφιλής στους ανθρώπους, καθώς η διαδικασία είναι αποτελεσματική. Ακόμα κι αν έχετε ενδογενείς λεκέδες στα δόντια, μπορείτε να τους αφαιρέσετε με αυτήν την τεχνική. Είναι μια γρήγορη διαδικασία, καθώς θα παρατηρήσετε τη διαφορά στην αισθητική των δοντιών σας, μετά από μία μόνο συνεδρία. Όταν συνδυάζονται με εξαιρετικές πρακτικές υγιεινής των δοντιών, τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας λεύκανσης δοντιών μπορούν να διαρκέσουν για αρκετά χρόνια.

Η αισθητική απαλλαγή από τους λεκέδες των δοντιών σας είναι μια εύκολη διαδικασία. Ο Όμιλος Casipit Dental, με πάνω από 36 χρόνια εμπειρίας στον οδοντιατρικό κλάδο, χρησιμοποιεί τεχνολογία λέιζερ αιχμής. Με αυτό το είδος λεύκανσης δοντιών αποκτάτε πιο λαμπερό και λευκό χαμόγελο. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα, ώστε οι οδοντίατροι μας να βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του οδοντιατρικού αισθητικού προβλήματος!