Βοηθά η οδοντική στεφάνη μετά από ένα ριζικό κανάλι;

Όταν κάποιος έχει ριζικό σωλήνα, οι άνθρωποι συνήθως σκέφτονται μια οδοντική στεφάνη ως την επόμενη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια ενός ριζικού σωλήνα, ο οδοντίατρος ανοίγει πρώτα μια μικροσκοπική τρύπα στην επιφάνεια του δοντιού. Στη συνέχεια αφαιρείται ο μολυσμένος πολφός και το εσωτερικό στρώμα του δοντιού καθαρίζεται για να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα. Τέλος, ο οδοντίατρος τοποθετεί ένα σφράγισμα ή μια άλλη στοματική αποκατάσταση στο δόντι, όπως μια οδοντική στεφάνη. Αυτό το άρθρο μιλά για το γιατί μια οδοντική στεφάνη μπορεί να είναι χρήσιμη μετά από έναν ριζικό σωλήνα.

Η σημασία της τοποθέτησης οδοντικής στεφάνης μετά από ριζικό σωλήνα

Ο ριζικός σωλήνας μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω μόλυνση, αλλά δεν προστατεύει το δόντι από τη φθορά. Σε συνδυασμό με την τερηδόνα, μια θεραπεία ριζικού σωλήνα αποδυναμώνει το δόντι μειώνοντας την ποσότητα του υγιούς ιστού μέσα σε αυτό. Ένας οδοντίατρος θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προστατεύσει το δόντι με μια οδοντική στεφάνη για να αποτρέψει την αποσύνθεσή του. Μετά από έναν ριζικό σωλήνα, ένας ασθενής πιθανότατα θα χρειαστεί μια οδοντική στεφάνη:

Προστατέψτε ένα αδύναμο δόντι

Ένα δόντι αποδυναμώνεται από τις κοιλότητες των δοντιών και έχει καθαρίσει σημαντικό οδοντικό ιστό κατά τη διάρκεια ενός ριζικού σωλήνα. Όταν το στέλεχος της μάσησης και της λείανσης συνδυάζεται με κοιλότητες και ριζικό σωλήνα, το δόντι κινδυνεύει να σπάσει. Η κορώνα προστατεύει το δόντι καλύπτοντάς το, ενισχύοντας την εξωτερική του δομή και αποτρέποντας το ράγισμα.

Αποτρέψτε την ευαισθησία των δοντιών

Κατά τη διάρκεια ενός ριζικού σωλήνα, ο οδοντίατρος μπορεί να αποφασίσει να αφαιρέσει μόνο ένα τμήμα του πολφού. Η υπόλοιπη δομή των δοντιών μπορεί να γίνει ευαίσθητη στη ζέστη, το κρύο, το στέλεχος, το οξύ και τη ζάχαρη. Μια στεφάνη καλύπτει και προστατεύει το δόντι από αυτά τα στοιχεία.

Αποχρωματισμός καλύμματος

Ο αποχρωματισμός των δοντιών μπορεί να προκληθεί από τερηδόνα ή ριζικό σωλήνα. Το δόντι μπορεί να καλυφθεί με οδοντική στεφάνη για αισθητικούς λόγους.

Προηγούμενη οδοντική αποκατάσταση

Εάν γίνει ριζικός σωλήνας σε ένα δόντι που έχει προηγουμένως σφραγιστεί λόγω τερηδόνας, η πιθανότητα το δόντι να αναπτύξει άλλο πρόβλημα στο μέλλον είναι μεγάλη. Μια στεφάνη καλύπτει εξ ολοκλήρου το δόντι και το προστατεύει από μολύνσεις στο μέλλον.

Όταν δεν απαιτείται στέμμα

Χρειάζονται κορώνες για την αποκατάσταση των πίσω δοντιών, επειδή εμποδίζουν το σπάσιμο του δοντιού κατά το χειρισμό της πίεσης της μάσησης και της λείανσης της τροφής. Τα μπροστινά δόντια δεν υπόκεινται στην ίδια πίεση με τους γομφίους. Μπορούν να αποκατασταθούν με οδοντικό σφράγισμα και να μείνουν χωρίς στεφάνη μετά από ριζικό σωλήνα. Εάν το μπροστινό δόντι έχει αποχρωματιστεί λόγω τερηδόνας, θα μπορούσε να τοποθετηθεί στεφάνη για αισθητικούς λόγους.